Schwierigkeitsgrad
Die meisten unserer Rezepte sind einfach. Manche sind etwas herausfordernder: Und zwar jene, die als mittel oder fortgeschritten bewertet sind.
Arbeitszeit
Dies ist die Arbeitszeit, die du benötigst, um diese Mahlzeit zuzubereiten.
Gesamtzeit
Dies ist die Zeit, die benötigt wird, um das Gericht von Anfang bis Ende zuzubereiten: Marinieren, Backen, Kühlen usw.
Portionen
Dies zeigt an, auf wie viele Portionen dieses Gericht zugeschnitten ist.
Zutaten
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
oder 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (optional)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Nährwerte
- pro 1 sztukę
- Kalorien
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Protein
- 5.3 g
- Kohlenhydrate
- 40.3 g
- Fett
- 12.8 g
- Gesättigte Fettsäuren
- 7.6 g
- Ballaststoff
- 0.8 g
- Natrium
- 67.1 mg
In Kollektionen
Alternative Rezepte
Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
40 Min
Ciasto francuskie
1 Std. 45 Min
Warkocze orzechowe
2h
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3 Std.
Rożki francuskie z serem
7h 40min
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Małpi chlebek
3 Std.
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Rogale à la marcińskie
10 Std.
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min